”Viktig säkerhetsinformation”. Dessa försik- tighetsåtgärder och riktlinjer hjälper dig att arbeta på ett säkert sätt. Anm: Använd endast datordelar som tillhandahålls av Lenovo. Datorns delar I det här avsnittet finns en översikt över datorns beståndsdelar och de förinstal- lerade programmen.
Page 10
Ljudsystem v Kontakter för linje in, linje ut och mikrofon på baksidan v Integrerat HD-ljud med RTL ALC662 Audio Codec v Kontakter för mikrofon och hörlurar på framsidan v Intern högtalare för monoljud (vissa modeller) Anslutningar v Inbyggd styrenhet för Ethernet 10/100/1000 Mbit/s v PCI V.90-modem för data/fax (vissa modeller) Funktioner för systemadministration v Lagring av resultat från självtest (POST) vid start...
Page 11
1. De operativsystem som räknas upp här håller på att certifieras eller testas för kompatibilitet när den här publikationen trycks. Lenovo kan komma att identifiera andra operativsystem som är kompatibla med datorn efter det att handboken har tryckts. Listan ändras kontinuerligt genom rättelser och tillägg. Om du vill veta om ett visst operativsystem är certifierat eller har testats kan du kontrollera det på...
Specifikationer Det här avsnittet innehåller fysiska specifikationer för datorn. Mått Bredd: 317 mm (12,48 tum) Höjd: 99 mm (3,9 tum) Djup: 355 mm (13,98 tum) Vikt Maximal konfiguration vid leverans: 7,5 kg (16,53 pund) Arbetsmiljö Lufttemperatur: När datorn är på: 10 till 35 °C (50 till 95 °F) När datorn är avstängd: -40°...
Felsökningsprogrammet Lenovo System Toolbox är förinstallerat på hårddisken. Felsökningsprogrammet är ett Windows-baserat program som felsöker maskin- varan och rapporterar inställningar i operativsystemet som kan orsaka problem med maskinvaran. I ”Lenovo System Toolbox” på sidan 59 finns mer information. Kapitel 1. Produktöversikt...
Använd PC-Doctor for Win- dows PE om du inte har kunnat starta Windows eller om du inte har kunnat hitta ett misstänkt fel med hjälp av Lenovo System Toolbox. I ”PC-Doctor for Windows PE” på sidan 59 finns mer information.
Kontakternas placering på baksidan av datorn figur 2 visar vilka kontakter som finns på baksidan av datorn. Vissa kontakter på baksidan är färgkodade för att hjälpa dig att hitta rätt kontakt för de kablar du ska ansluta. Figur 2. Placering av kontakter på baksidan 1 Serieport (vissa modeller) 8 USB-portar (4) 2 Anslutning för nätsladd...
Page 16
Kontakt Beskrivning Linjeingång för ljud Tar emot ljudsignaler från en extern ljudenhet, t.ex. en stereo- anläggning. När du ska ansluta en extern ljudenhet kopplar du kabeln från enhetens ljudutgång till datorns ljudingång. Linjeutgång för ljud Via den här kontakten sänds ljudsignaler från datorn till externa enheter, t.ex.
Komponenternas placering Anvisningar för hur du öppnar kåpan finns i ”Öppna datorns kåpa” på sidan 12. figur 3 visar var olika komponenter är placerade i datorn. Figur 3. Placering av olika komponenter 1 Hårddiskfack 4 Fack för optisk enhet 2 Kylfläns- och fläktmodul 5 Minnesplatser 3 Intern högtalare 6 Nätaggregat...
Hitta delar på systemkortet figur 4 visar var de olika delarna finns på systemkortet. Figur 4. Komponenternas placering på systemkortet 1 Plats för PCI-adapterkort 11 Minnesplatser (2) 2 Plats för PCI Express x16-grafikkort 12 USB-portar på framsidan (2) 3 Kontakt för intern högtalare 13 Serieport (COM 2) 4 Batteri 14 Kontakt för nätaggregatsfläkt...
”Viktig säkerhetsinformation” i ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti som följer med datorn. Om du vill hämta ett exemplar av ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti går du till: http://www.lenovo.com/support Avsnittet innehåller anvisningar om hur du öppnar datorns kåpa. Varning: Stäng av datorn och vänta cirka fem minuter tills datorn svalnat innan du öpp-...
Page 21
Figur 5. Öppna datorns kåpa Kapitel 2. Installera tillbehör och byta ut maskinvara...
”Viktig säkerhetsinformation” i ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti som följer med datorn. Om du vill hämta ett exemplar av ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti går du till: http://www.lenovo.com/support I det här avsnittet finns anvisningar för hur du installerar eller byter ut en min- nesmodul.
Page 23
Följ de här riktlinjerna när du installerar eller byter minnesmoduler: v Använd minnesmoduler som stämmer med specifikationen 1,8 V, 240-polig DDR2 DIMM (Double Data Rate 2 Dual Inline Memory Modules). v Använd minnesmoduler på 512 MB, 1 GB eller 2 GB i valfri kombination upp till maximalt 4 GB.
Om du vill hämta ett exemplar av ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti går du till: http://www.lenovo.com/support Avsnittet innehåller anvisningar om hur du installerar eller byter adapterkort. Datorn har en plats för standardadapterkort och en plats för PCI Express x16-gra- fikkort.
Page 25
4. Installera adapterkortet i lämplig kortplats på systemkortet. Se ”Hitta delar på systemkortet” på sidan 10. Om du byter ut ett gammalt adapterkort tar du bort det gamla kortet innan du installerar det nya. Figur 10. Ta bort adapterkort Kapitel 2. Installera tillbehör och byta ut maskinvara...
Page 26
Anm: a. Adapterkortet passar precis in i adapterkortplatsen. Om det behövs lossar du lite på en sida i taget tills kortet går fritt. b. Om adapterkortet hålls på plats av en spärr trycker du kortspärren 1 så som visas tills spärren lossnar. Ta tag i adapterkortet och dra försiktigt ut kortet från kortplatsen.
Installera interna enheter Avsnittet innehåller anvisningar om hur du installerar interna enheterna. I de interna enheterna i datorn lagrar du information som du kan läsa, kopiera och utnyttja på andra sätt. Du kan öka lagringskapaciteten och flexibiliteten genom att installera fler enheter för andra typer av lagringsmedier. Här är några exempel på enheter som är tillgängliga för din datormodell: v seriella ATA-hårddiskar (SATA: Serial Advanced Technology Attachment) v optiska SATA-enheter, t.ex.
Page 28
Specifikationer för enheter Datorn levereras med följande fabriksinstallerade enheter: v en 3,5-tums hårddisk i fack 1 v en optisk enhet i fack 2 (vissa modeller) De fack som inte har några enheter har en skyddsplåt och en frontplatta. figur 12 visar var de olika enhetsfacken är placerade. Figur 12.
Page 29
”Viktig säkerhetsinformation” i ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti som följer med datorn. Om du vill hämta ett exemplar av ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti går du till: http://www.lenovo.com/support Avsnittet innehåller anvisningar om hur du installerar en optisk enhet eller en extra hårddisk i fack 2.
Page 30
Ansluta en SATA-enhet En optisk SATA-enhet eller en SATA-hårddisk kan anslutas till valfri ledig SATA- kontakt. Så här ansluter du en SATA-enhet: 1. Ta fram signalkabeln som följer med den nya enheten. 2. Leta reda på den lediga SATA-kontakten på systemkortet. Se ”Hitta delar på systemkortet”...
”Viktig säkerhetsinformation” i ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti som följer med datorn. Om du vill hämta ett exemplar av ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti går du till: http://www.lenovo.com/support Det här avsnittet innehåller anvisningar för byte av hårddisken. Viktigt Med den nya hårddisken följer också...
Page 32
6. Ta bort den gamla hårddisken från hållaren genom att böja hållarens sidor så mycket att de går fria från hårddisken. Figur 17. Ta ut hårddisken ur hållaren 7. Installera den nya hårddisken i hållaren genom att böja ut hållaren och passa in stift 1 , stift 2 , stift 3 och stift 4 på...
”Viktig säkerhetsinformation” i ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti som följer med datorn. Om du vill hämta ett exemplar av ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti går du till: http://www.lenovo.com/support Så här byter du en optisk enhet: Så här byter du den optiska enheten: 1.
”Viktig säkerhetsinformation” i ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti som följer med datorn. Om du vill hämta ett exemplar av ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti går du till: http://www.lenovo.com/support Avsnittet innehåller anvisningar om hur du byter batteriet. I ett särskilt minne i datorn finns uppgifter om datum, klockslag och inställningar för inbyggda funktioner, t.ex.
Page 35
Så här byter du batteri: 1. Öppna datorns kåpa. Se ”Öppna datorns kåpa” på sidan 12. 2. Leta reda på batteriet. Se ”Hitta delar på systemkortet” på sidan 10. 3. Ta bort det gamla batteriet. Figur 21. Ta bort det gamla batteriet 4.
”Viktig säkerhetsinformation” i ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti som följer med datorn. Om du vill hämta ett exemplar av ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti går du till: http://www.lenovo.com/support Avsnittet innehåller anvisningar om hur du byter nätaggregatet. Så här byter du nätaggregatet: 1.
Page 37
5. Koppla bort nätaggregatets kablar från alla enheter och från elkontakterna 1 och 2 . Anm: Du kanske måste ta bort hårddisken för att komma åt elkontakten 1 . Se ”Byta hårddisken” på sidan 23. Figur 24. Elkontakterna på systemkortet 6.
9. Installera och dra åt de fyra skruvarna som håller nätaggregatet på plats i bakre delen av chassit. Anm: Använd endast de skruvar som du fått från Lenovo. 10. Anslut alla kablar till nätaggregatet och systemkortet. 11. Gå till ”Slutföra installationen” på sidan 36.
Page 39
4. Ta bort kylfläns- och fläktmodulen från systemkortet genom att vrida spaken 1 som håller modulen på plats tills spaken är i upprätt läge. Lyft försiktigt av kylflänsen och fläkten från systemkortet. Anm: a. Du kan behöva vrida kylfläns- och fläktmodulen försiktigt för att lossa den från processorn.
”Viktig säkerhetsinformation” i ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti som följer med datorn. Om du vill hämta ett exemplar av ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti går du till: http://www.lenovo.com/support Avsnittet innehåller anvisningar om hur du byter processor. Varning: Kylflänsen och processorn kan bli mycket varma. Stäng av datorn och vänta cirka fem minuter tills datorn svalnat innan du öppnar kåpan.
Page 41
8. Lyft processorn rakt upp och ut ur sockeln. Anm: a. Processorn och sockeln kan se annorlunda ut än den på bilden. b. Var uppmärksam på processorns riktning i sockeln. Du kan antingen titta efter den lilla triangeln 1 i ett av processorns hörn eller titta på skåror- nas riktning 2 på...
Page 42
10. Ta bort skyddshöljet 2 som skyddar guldkontakterna på den nya processorn 11. Håll den nya processorn så att skårorna passar flikarna på sockeln, eller så att den lilla triangeln i hörnet passar motsvarande hörn på sockeln. 12. Sänk ner den nya processor rakt ner i processorsockeln på systemkortet. 13.
”Viktig säkerhetsinformation” i ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti som följer med datorn. Om du vill hämta ett exemplar av ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti går du till: http://www.lenovo.com/support Avsnittet innehåller anvisningar om hur du byter tangentbordet. Så här byter du tangentbordet: 1.
”Viktig säkerhetsinformation” i ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti som följer med datorn. Om du vill hämta ett exemplar av ThinkCentre Handbok för säkerhet och garanti går du till: http://www.lenovo.com/support Avsnittet innehåller anvisningar om hur du byter musen. Så här byter du musen: 1.
Page 45
8. I Kapitel 4, ”Använda inställningsprogrammet Setup Utility”, på sidan 49 finns anvisningar om hur du uppdaterar konfigurationen. Anm: I de flesta områden i världen kräver Lenovo att defekta CRU-delar returne- ras. Du får information om detta tillsammans med CRU-delen eller ett par dagar efteråt.
Se figur 30. Kabellåset låser även knapparna som används för att öppna datorns kåpa. Den här typen av lås används ofta till bärbara datorer. Sök efter Ken- sington på webbplatsen: http://www.lenovo.com/support Figur 30. Inbyggt kabellås Lösenordsskydd Du kan förhindra obehörig åtkomst genom att lägga in ett lösenord i inställnings- programmet Setup Utility.
I programmet Lenovo Care finns mer information om bortglömda eller förlorade lösenord. Om du vill komma åt Lenovo Care klickar du på Start → Alla program → ThinkVantage → Lenovo Care. Så här raderar du ett bortglömt lösenord: 1.
Kapitel 3. Återställningsinformation I det här kapitlet kan du bekanta dig med de återställningslösningar som Lenovo tillhandahåller. I det här kapitlet förklaras hur och när följande återställningsmeto- der används: v Skapa och använda återställningsskivor v Utföra säkerhets- och återställningsåtgärder v Använda arbetsutrymmet i Rescue and Recovery v Skapa och använda räddningsmedier...
Page 50
v Windows XP: Med hjälp av återställningsskivorna kan du återställa datorn till det ursprungliga fabrikssystemet, utföra en anpassad återställning av fabrikssys- temet eller utföra någon annan räddnings- och återställningsåtgärd, t.ex. rädda enstaka filer. v Windows Vista: Med hjälp av återställningsskivorna kan du enbart återställa datorn till det ursprungliga fabrikssystemet.
Utföra säkerhets- och återställningsåtgärder Med programmet Rescue and Recovery kan du säkerhetskopiera hela innehållet på hårddisken, inklusive operativsystemet, datafiler, program och personliga inställ- ningar. Du kan välja var Rescue and Recovery ska lagra säkerhetskopian: v på en skyddad del av hårddisken v på...
Använda arbetsutrymmet i Rescue and Recovery Arbetsutrymmet i Rescue and Recovery finns i ett skyddat och dolt område på hårddisken. Det fungerar oberoende av Windows. Det gör att du kan utföra åter- ställningsåtgärder även om Windows inte går att starta. Du kan vidta följande åter- ställningsåtgärder från arbetsutrymmet i Rescue and Recovery: v Återställa filer från hårddisken eller från en säkerhetskopia: Med arbetsutrym- met i Rescue and Recovery kan du hitta filer på...
Anmärkningar: 1. När du har återställt en hårddisk till fabrikssystemet, kanske du behöver instal- lera om drivrutinerna till vissa enheter. Se ”Återställa eller installera om drivrutiner” på sidan 46. 2. Vissa datorer levereras med Microsoft Office eller Microsoft Works förinstal- lerat.
Så här skapar du en räddningsdiskett: 1. Starta datorn och operativsystemet. 2. Öppna en webbläsare och gå till följande webbadress: http://www.lenovo.com/think/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-54483 3. Sätt in en diskett i diskettenheten. Informationen på disketten raderas och dis- ketten formateras om. 4. Dubbelklicka på önskat filnamn. Räddningsdisketten skapas.
4. Öppna mappen DRIVERS. I mappen DRIVERS finns flera undermappar som har namn efter olika enheter som är installerade i datorn (t.ex. AUDIO, VIDEO). 5. Öppna den undermapp du behöver. 6. Installera om drivrutinen på något av följande sätt: v I undermappen med drivrutiner tittar du efter en fil med namnet READ- ME.txt eller någon annan fil med tillägget .txt.
Lösa återställningsproblem Om du inte kan komma åt arbetsutrymmet i Rescue and Recovery eller Windows- miljön kan du göra följande: v Använd räddningsmedierna (CD, DVD eller USB-hårddisk) till att starta arbets- utrymmet i Rescue and Recovery. Se ”Skapa och använda räddningsmedier” på sidan 45 om du behöver detaljerad information.
Att tänka på när du använder lösenord Lösenordet får vara högst 16 tecken långt och innehålla valfri kombination av bok- stäver och siffror (a-z, 0-9). Av säkerhetsskäl rekommenderas du att att använda ett lösenord som inte är lätt att gissa. Starka lösenord bör uppfylla följande kriterier: v de bör innehålla minst åtta tecken varav minst en bokstav och minst en siffra v lösenord till Setup Utility och hårddiskarna är inte skiftberoende v de är inte desamma som ditt namn eller användarnamn...
Aktivera eller avaktivera en enhet Avsnittet innehåller information om hur du aktiverar eller avaktiverar användaråt- komsten till följande enheter: SATA Controller När detta alternativ är inställt på Disabled avaktiveras alla enhe- ter som är anslutna till SATA-kontakterna (t.ex. hårddiskar eller optiska enheter) och de visas då...
Välja eller ändra startordning Om du vill se eller ändra den permanenta startordningen gör du följande: 1. Starta inställningsprogrammet (se ”Starta inställningsprogrammet (Setup Utility)” på sidan 49). 2. Välj Startup → Startup Sequence. 3. Läs informationen som visas till höger på skärmen. 4.
BIOS och inställningsprogrammet genom att starta datorn med en flashdiskett eller genom att köra ett speciellt uppdateringsprogram från operativsystemet. Lenovo gör ibland ändringar och förbättringar av POST/BIOS. Allteftersom nya uppdateringar blir tillgängliga kan du hämta dem från Lenovos webbplats på...
Anm: Eftersom webbplatsen fortlöpande förbättras kan innehållet (inklusive de länkar som refereras till i följande procedur) komma att ändras. 1. Gå till http://www.lenovo.com/support. 2. Leta rätt på de filer som kan hämtas till din typ av dator (downloadable files). a. Skriv din maskintyp i fältet Enter a product och klicka på Go → Continue →...
Page 63
16. Slå på strömmen till datorn så att operativsystemet startas. Kapitel 5. Uppdatera systemprogram...
I ”Lenovo System Toolbox” på sidan 59 and ”PC-Doctor for DOS” på sidan 59 finns mer information. 2. Om du inte kan hitta och reparera felet själv genom att köra Lenovo System Toolbox och PC-Doctor for Windows PE, sparar du och skriver ut loggfilerna som skapats av de båda felsökningsprogrammen.
Lenovos felsökningscenter, uppdatera drivrutiner och granska systeminformation. När du vill använda Lenovo System Toolbox klickar du på Start → Alla program → Lenovo Services → Lenovo System Toolbox. Följ anvisningarna på skärmen. Du hittar mer information i hjälpsystemet till Lenovo System Toolbox.
När du hämtat avbildningen skapar du en CD-/DVD-skiva med hjälp av ditt pro- gram för CD-/DVD-bränning. Köra felsökningsprogram från skivan Så här kör du felsökningsprogrammet från en CD-/DVD-avbildning: 1. Kontrollera att den optiska enheten som du vill använda är inställd som första startenhet i startordningen.
Icke-optisk mus På en icke-optisk mus styrs pekaren av en kula. Om pekaren inte rör sig med jämn hastighet kan du behöva rengöra musen. 1 Låsring 2 Kula 3 Plasthjul 4 Kulhållare Så här rengör du en mus med kula: Anm: Din mus kan skilja sig något från musen som visas på...
Lenovo Welcome I programmet Lenovo Welcome presenteras en del av Lenovos inbyggda funktio- ner. Programmet vägleder dig också genom ett par viktiga installationssteg för hjälpa dig att få ut mesta möjliga av datorn. Access - Hjälp I datorns hjälpsystem Access - Hjälp finns information som hjälper dig att komma igång med datorn, utföra grundläggande uppgifter, anpassa datorns inställningar...
Lenovoåterförsäljare om du vill ha mer information om uppdateringar av maskinvaran. Följande omfattas inte av garantin: v byte eller användning av delar som inte tillverkats för eller av Lenovo eller Lenovodelar utan garanti v identifiering av orsaker till programfel v konfigurering av BIOS vid installation eller uppgradering v ändringar eller uppdateringar av drivrutiner...
I vissa länder kan avgifter och begränsningar gälla vid tiden för service. Gå till http://www.lenovo.com/support och klicka på Warranty och följ anvis- ningarna på skärmen så kan du kontrollera om din dator är berättigad till interna- tionell garantiservice (International Warranty Service).
Lenovo. Lenovo kan ha patent eller ha ansökt om patent på produkter som nämns i detta dokument. Dokumentet ger ingen licens till sådana patent. Skriftliga frågor om licenser kan skickas till: Lenovo (United States), Inc.
Macrovision Corporation har gett tillstånd till annat. Dekonstruktion eller annan disassemblering är förbju- den. Varumärken Följande är varumärken eller andra näringskännetecken som tillhör Lenovo i USA och/eller andra länder: Lenovo Lenovo Care...
Page 78
30 köpa tilläggstjänster 66 serieport 8 service customer support center 65 Lenovo Care 63 få 63 Lenovo System Toolbox 59 och hjälp 65 Lenovo Welcome 64 Setup Utility 49 Lenovos webbplats 64 skapa linjeingång för ljud 8 och använda räddningsdiskett 46...
Page 79
(flasha) BIOS 54 USB-port 8 utbyggnad 2 varumärken 68 viktig säkerhetsinformation v välja startenhet 51 tillfällig startenhet 51 webbplats, Lenovo 64 Å återställa drivrutiner 46 efter en felaktig POST-/BIOS-uppdatering 54 programvara 41 återställa startblocket 54 återställning problem, lösa 48 räddningsdiskett, skapa och använda 46...